Za mene, za tebe, za vse!

Ponavadi ne vtikam svojega nosu kamor ga ni treba. No saj ga v tem primeru tudi v osnovi nisem, vendar sem začela premišljevati o preprekah, ki se nam postavljajo na naši poti življenja. Seveda so tiste vsakodnevne, kot tudi tiste, za katere včasih mislimo, da jih ne bomo premagali, pa jih potem kljub temu premostimo. Gre za prepreke, ki nam morebiti želijo zagreniti kakšen trenutek ali pa so to takšne, ki jim niti ne namenjamo velikega poudarka, ker menimo, da bodo slej ko prej minile.

Vendar gre v tem primeru za nekaj drugega. Kdo ali kaj je tisti ali tisto, ki lahko določa smernice življenja? Kdo lahko določa meje? Si jih z leti znamo ustvariti sami ali moramo poslušati druge, ki bodo narekovali kaj lahko in kaj ne? Moramo venomer poslušati druge ali lahko sami zadihamo in s svojo voljo določamo kaj je za nas prav in kaj ne? In, če nekdo določi, da je potrebno iti po tej poti, moramo res iti, ali lahko krenemo svojo pot? Smo dovolj močni, da se umaknemo kakšnemu preteklemu spoznanju, za katerega ni nujno, da je sedaj še v veljavi, bil pa je pred 50 leti?

Z leti postanemo zrelejši, bolj odgovorni, znamo sprejemati svoje odločitve. Znamo se odločiti. Vemo, da nas bo kdaj pa kdaj kakšna odločitev opekla in bomo nosili posledice še nekaj časa, vendar bo v nas zrasel tisti občutek, da smo to storili mi sami in ne drugi namesto nas. Vedeli bomo,da smo storili napako in, da je ne bomo več ponovili. Sprejemali bomo tako pametne kot tudi manj pametne odločitve. Ampak naše bodo. Zakaj bi torej nekdo še vedno želel biti del tega oziroma vsiljevati svojo voljo? Zakaj bi kdo silil v nekaj, kar bi bilo konec koncev še slabše od prvotnega? Nas želi nekdo ubraniti pred vsemi silnicami sveta ali le želi, da bi poslušali le in samo njegova navodila čeprav so morebiti napačna? Kako se ubraniti tega? Povedati na lep ali grd način? Sprejeti enolične smernice ali zaživeti na polno?

Čeprav imamo eno samo življenje, ga živimo mi sami in ne drugi namesto nas.

Vir 

 • Share/Bookmark
14.09.2009 08:14


6 odgovorov v “Okovje, prepreke, meje”
 1. 1
  saily
    saily pravi:

  Lepo videt, da spet pišeš. Lepe misli. Mislim, da vem kaj maš v mislih in te lahko potolažim, da se meni tudi dogajajo podobne zadeve, ampak z nekaterimi se lahko sprijazniš in jih sprejmeš, drugih pač ne moreš.

  Trudim se živeti na polno, ampak se mi ob raznih bungee skokih še vedno dogaja, da namesto da bi me štrik ujel, prekleto fajn priletim na beton. :D Funny and sad at the same time. :)

  Napake pa hm… na njih se učimo. In po eni strani je prav tako, ker dvomim, da bi nas kdaj res izučilo, če ne bi prišlo do napak. Napake so samo dragocene izkušnje za naprej in jih moramo gledati tudi s pozitivne plati, čeprav včasih težko. :)

 2. 2
  drmagnum
    drmagnum pravi:

  Vzporedno se nam zapisuje zgodba našega življenja. Vedno pa smo soočeni s pastmi in preprekami, ki nam na nek svoj način poskušajo ustaviti ali preprečiti morebitne prevelike posledice naših odločitev. Času je potrebno dati čas in odločitvam za naprej tudi.

 3. 3
    stavnica expekt pravi:

  Tako je. Vse ob svojem casu…

 4. 4
  vlatka
    vlatka pravi:

  veš…, ne glede na sugestiranja drugih, je na nas, da se odločimo.

  Ker je to naša ŠOLA, ne glede na to, da kdo drugividi dlje od nas.

  In vsi moramo skozi take in drugačne šole.

  Objemčka zate, ki te nikjer ni :(

 5. 5
  bamboo
    bamboo pravi:

  saily: malo sem spet zacela s tipkanjem ja,ker sem imela neke lušte,da ponovno zacnem. verjamem,da ves za kaj se gre :)

  drmagnum: vem,da je zivljenje kot nek tok dogodkov za katere tocno ne moremo vedeti kako se bodo odvijali,vendar kljub temu lahko sami sprejemamo dolocene odlocitve pa cetudi bi nas kasneje zaradi njih bolela glava…ah ja,nekateri pac ne morejo ali ne zanjo iz svoje koze in zelijo na nek nezaveden nacin venomer uveljavljati nekaj svojega

  stavnca: da,da :)

  vlatka: pravilno,pravilno…sedaj sem spet tu…hvala za objem

 6. 6
  noah
    noah pravi:

  O kdo se je po dolgem času prikazal :lol: vesel sem, da smo zopet skupaj :lol:

 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !