Za mene, za tebe, za vse!

Živeti na tem svetu je iskanje in seganje z roko po nečem višjem. Živeti po pravilih, normah in določbah je že davno prežeta tema, ki se dotika moraliziranja nas samih kot tudi ostalih ljudi. Ljudi, ki so nam blizu, ki nas obkrožajo, ali pa popolnih tujcev za katere ne vemo kaj vse skrivajo v sebi. Življenje ne narekuje, da stopamo po tirnicah, ki so nam bile z rojstvom določene, ampak vsak izmed nas hodi tako, kot mu veleva um in volja. Načrtno vsiljevanje mnenj in predlogov vzbudi odpor, kritiko in morebiti maščevanje. Sprejemati sebe in druge na način, ki ne pomeni konstantnega kritiziranja je sposobnost videti v ljudeh tisto, kar moramo videti. Ne le prikritih nasmehov, pogledov, ki sestavljajo zgodbo, ampak človeka v celoti. Ker človek ni le en košček, v katerem je mešanica karakternih značilnosti, vizualnosti in notranjosti, ampak je človek celota. Deluje kot celota. Dano mu je ustvarjati, misliti, delati, storiti. In, da doseže  to stopnjo, mora znati in vedeti.

mak-in-sonce.jpg

Vir

So ljudje, ki se spoprimejo s težavami, jih sprejemajo, ker vedo, da so del življenja. Ker življenje ni enolično, vnaprejšnje predvidevanje dogodkov je redko in samo spoznanje, da ni vse črno in belo, je mojstrovina, ki se mora dotakniti vseh čutov na način, da se zavemo, da ne moremo spremeniti vsega, lahko pa spremenimo tisto, kar je v naši moči, našem zavedanju. So ljudje, ki težavam zapro vrata, želijo jih potisniti v pozabo ali pa svojo podzavest, ker mislijo, da bodo tako izginili. Vendar se ne zavedajo, da problemi ostajajo in, da bo borba z njimi še kako težka, če ne bodo znali ustrezno ukrepati in se spopadati. Ker to ne bo le borba s problemi, ampak tudi s samim seboj, saj mora vsak poznati svojo mero, ki jo želi doseči, vendar le tisti najmočnejši segajo še po višji. In so ljudje, ki ustvarjajo probleme. Načrtno si ne želijo duševnega, notranjega miru in tudi drugim želijo le najslabše. Takšni ljudje predstavljajo neuravnovešenost med srcem, dušo in telesom. Ne zavedajo se zakaj to počno, vendar njihova dejanja lahko prinesejo katastrofalne posledice. Drugi trpijo. Mučenje drugih jim je v užitek in v svojih glavah poslušajo salve na njihov račun. Mislijo, da besede, ki jih izrečejo, pomenijo zakon, red in upoštevanje do te mere, ki bi naj pomenila kot sledenje čredi ovac. Kdaj se bo njihova notranja drama končala, je le vprašanje časa, mogoče takrat, ko bodo še zadnji, včasih njemu ljubi ljudje odšli in bo ostal sam. Čisto sam.

solze-dezja.jpg

Vir

In vse to se dogaja. Včeraj, danes, jutri, čez 10 let. Vse to in še več pomeni kombinacijo sestavin, ki morajo biti uravnotežene, v pravi meri tako privlačne kot odbojne. Ne moremo sprejeti vsega, ne moremo se naučiti vsega, lahko pa s tem kar imamo živimo in rastemo. Ne smemo biti ujeti v plašču, ki so nam ga dali drugi ali v okovjih, ki tesnijo, bolijo, ampak moramo živeti tako kot si sami želimo. Četudi to pomeni spremembe, ki bodo obrnile celoten življenjski ciklus na glavo, bo potem vse toliko lažje, saj se bomo zavedali, da smo nekaj naredili zase in ne le zgolj kimali drugim.  In življenje je nepredvidljivo. In ciklusi so takšni, da pridemo in gremo. Ker ne moremo biti večno tukaj. Ker naredimo prostor še za druge. Za druge, ki bodo prav tako gledali na življenje kot mi. Mogoče z drugimi očmi, vendar se bodo tudi oni morali spoprijeti s toliko stvarmi, ki jih bodo naredile močnejše, bogatejše.

In ne glede na vse, moramo, če hočemo dobro živeti, poslušati najprej sebe in nato še predloge drugih. Ker nihče drug, razen nas, ne bo živel našega življenja in mi smo tisti, ki lahko nekaj naredimo. Zase.

 • Share/Bookmark
24.02.2008 10:55


11 odgovorov v “Minljivost in ranljivost življenja”
 1. 1
  senorita
    senorita pravi:

  Odličen zapis! Zelo mi je všeč tole na koncu: “Ker nihče drug, razen nas, ne bo živel našega življenja in mi smo tisti, ki lahko nekaj naredimo. Zase.” Enostavno nimam kaj dodati :)

 2. 2
  Blaž
    Blaž pravi:

  ful fajn :) tole napisano, res je mormo se potrudt sami zase, ker noben drug ne zivi nasga zivljenja.

 3. 3
  bonboniera
    bonboniera pravi:

  res super povedano, mi je malce bolj odprlo oči.
  poznam take ljudi, ki škodujejo drugim, ki ne premorejo ljubezni do bližnjih, in, se mi smilijo. ker ja, na koncu ostanejo sami, prepričana pa sem, da jih občutek osamljenosti spremlja že skozi celo življenje. ker je njihova duša brez ljubezni do drugih, prazna.

 4. 4
  kamper
    kamper pravi:

  Življenje je potrebno poenostaviti,ljudje pa si ga radi zakompliciramo :lol.

 5. 5
    Čivka pravi:

  To je TO! Še bog je najprej sam sebi brado ustvaril in nato drugim ;)

 6. 6
  bamboo
    bamboo pravi:

  senorita: ;) hvala za tale komentar

  blaž: ja res ja, samo vcasih nase odlocitve skusamo rajsi prepustiti drugim, ampak vse moramo sprejeti sami

  bonboniera: ja res bodo osali osamljeni, samo anima pa me, od kje izvira ta lastnost, d iscejo tezave!mar so imeli premalo pozorosti, ko so bili mlajsi, so bili zakaj prikrajsani, se mogoce hocejo mascevati nekomu, ker je pac nekdo tretji njih nekoc prizadel?…

  kamper: ja ma vcasih je treba kaj zakomlicirati, da je potem enostaveje :)

  čivka: imas prav :)

 7. 7
    zdravje pravi:

  Vse pride in vse mine: tudi življenje. Zato nikdar ne bi nikomur smeli dopustiti, da nam “dirigira”, kako naj živimo.

 8. 8
  bonboniera
    bonboniera pravi:

  najbrž preveč pozornosti v otroških letih, prikrajšanost za lepe odnose, možnosti je ogromno.. splošne značilnosti takih ljudi se izoblikujejo v času odraščanja, takrat pa mislijo, da so take lastnosti koristne. so egocentrični, privoščljivi, hinavski, preprosto radi škodujejo drugim.

 9. 9
  bamboo
    bamboo pravi:

  zdravje: ja samo nekateri o zelijo vsiljevati in si podrediti druge

  bonboniera: ja tudi sama mislim, da marsikatera stvar izvira iz otrostva, bodisi travm in stisk, ki so jih doletele

 10. 10
  fittipaldi
    fittipaldi pravi:

  Preprosta umetnost življenja po svojih željah, brez da bi na račun tega trpeli drugi. Tega ni veliko.

 11. 11
  bamboo
    bamboo pravi:

  fittipaldi: super si napisal

 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !