Za mene, za tebe, za vse!

Kakšen je pravzaprav “čar” podražitev? Je mogoče to, da so ljudje začeli bolj racionalno gledati na svoje izdatke ali pa je mogoče to, da so se bolj zategnili pas, kot so ga morali že do sedaj? Je mogoče vsa procesija glede cen samo zato, da smo bolj evropski, ali mogoče zato, da še par tistih, ki že tako živijo v pomanjaknju, še bolj padejo v globino?

Pred uvedbo Evra so nam “obljubljali”, da do drastičnih podražitev izdelkov in storitev ne bo prislo. Ampak, glej ga zlomka, zgodilo se je prav to. V prejšnjem letu so se cene dvigale. Nekatere neslišno tiho, spet druge glasno. In se še dvigajo. V nebo.  Katera pa je tista dispozicija, ki bo postavila mejnik? Do kod in kam bo še potrebno, da se bo ustavila ta norija? Drastični ukrepi? Demonstracije, zborovanja? Nemi klic na pomoč? 

vozicek.jpg Vir

Ljudje si znamo pomagati, le, če hočemo in znamo. Države si lahko pomagajo. Tako z medkulturnim dialogom kot tudi z raznoraznimi subvencijami in pomočjo. Ljudje se lahko zadolžujejo, država se lahko zadolžuje. Nekomu ni problem zapraviti 100eur dnevno, spet drugemu to predstavlja hud strošek. Za preživetje, za življenje se gre. Zabrisane so meje med dobrim in slabim, ker je samo nekaj vmes, ker se včasih počutimo dobro, v naslednjem trenutku pa nas že nekdo udari po hrbtu. In kakršnokoli življenje že imamo, je naše in ga mi živimo. In živeti je treba dobro. Ker lahko potem normalno fukcioniramo. Ker smo potem lahko zadovoljni.  A glede na trenutno stanje, v katerem smo, se nam ne obeta kaj dosti dobrega. Zakaj? Zato, ker so nekatere niti popustile in se nekaterih stvari več ne da popolnoma obvladovati. Z 20eur si ne bo moč kupiti toliko kot smo si lahko do sedaj. Elektrika, voda, vrtci, stanovanja, hrana za prezivetje, obleke, obutev…vse to gre samo še gor, gor, gor. Plače pa ostajajo enake. Zakaj pa je temu tako? Če se že zelimo približati standardom Evropskih držav, bi bilo potrebno poskrbeti tudi za to. In ljudje bi lažje živeli. Bi ne bilo toliko negodovanja.

euro_morgue.jpg Vir

Sem kritična? Saj vendarle navajam le dejsta. Tista, huda, pekoča, ki zaskelijo. A v kolikor se stvari ne bodo umirile, se tudi misli ljudi ne bodo. Nervoza in napetost bosta prisotni. Jeza, srd, bes. Jok, bolecina, obup.

V pravi državi s pravimi ljudmi se da rešiti in narediti marsikaj. Poskrbimo za naše dobro.

 • Share/Bookmark
11.01.2008 15:24


17 odgovorov v “Akcija reakcija potrosnistvu”
 1. 1
  tanny
    tanny pravi:

  bo treba spet na cesto…. med množico

 2. 2
  snow
    snow pravi:

  oni tam gori skrbijo samo za svoje riti,za nas državljane jim je malo mar dokler bomo tiho in plačevali

 3. 3
    devil pravi:

  obstajajo tudi taksni ki so zadovoljni z malo denarja tisti ko ga pa imajo pa hvala bogu eni se pac znajdejo tudi ce imajo 3 letno solo drugi pac kako muziko ali pa kake filme dol z neta vlecejo

 4. 4
  Blaž
    Blaž pravi:

  Se prov dobro spomnim leto nazaj, uvedba evra. V našem takrat stalnem lokalčku za kofe ob stari šoli prvi dan plačljivo z evri in tudi z tolarji, kava je bila 0,95€ – dražja kot prej (200sit), ampak ni pa še bila 1eu. Kmalu so to zaokrozili povsod po kranju in iz 200 smo prišli na 240…Nočem preračunavati koliko več denarja porabim smo za kavo ampak če jih na teden gre cirka 5….

 5. 5
    roti pravi:

  V življenju je tako, da nam gre enkrat dobro, drugič nekoliko slabše. Tudi v življenju neke države. Pomembno pa je, da vsaj prihodnost obeta izboljšanje. In tega manjka pri nas (tudi drugod po svetu). Kakšna je naša prihodnost (lokalna in globalna)? Bomo zmogli izboljšati sebe in svet, ki nas obdaja? Vsak sam in skupaj? Bomo. Vem. Samo vsak od nas mora prispevati tisti svoj del. Tudi če je mini, mini, minimalen.

 6. 6
  vlatka
    vlatka pravi:

  Bo treba stavkat, ja. Ampak kaj, ko so ljudje raje tiho in “žrejo govno” kot da bi bili glasni in jedli meso?

 7. 7
  senorita
    senorita pravi:

  To je tisto. Tiho smo in jamramo doma, v službi, šoli ali med prijatelji in to je tudi edino, kar storimo. Na koncu pa se enostavno sprijaznimo z vsem. Pa se ne bi smeli.

 8. 8
  bamboo
    bamboo pravi:

  tanny: ja, ce se bo s tem kaj resilo, ker prvic ni uspelo

  snow: ja vcasih, ko je treba spregpovoriti, pac ni besed

  devil: ja res je, bi morala apelirati tudi na taksne, ki imajo manj, pa so se vseeno zadovoljni

  Blaz: to pa verjamem ja, da je vse poskocilo…je bil kar sok kajne? Js sem bla pred casom paf, ko sem placala 1,80eur za caj..grrrrrrrrr

  roti: dobro si tole izpeljala, dobre misli

  vlatka: hehehe, res ja

  senorita: ja res ja, kot sem rekla, besede potem kar izpuhtijo

 9. 9
  čivka
    čivka pravi:

  Trenutno je naš “sistem” narejen tako, da so revni še naprej revni, bogati pa še naprej bogatijo :evil:

 10. 10
    Nikolina pravi:

  Hja, kdo pa ve kako bi bilo, če ne bi sprejeli eura?
  Morda še slabše…

 11. 11
    zdravje pravi:

  Bamboo, niso samo niti popustile, krepko se trga vse skupaj.
  Kam to pelje, kdo ve?!

 12. 12
  vlatka
    vlatka pravi:

  čivka,

  ne trenutno. To se je začelo že pred letom 1985 ;)

 13. 13
  kamper
    kamper pravi:

  Vozi nas vlak v daljave… :smile:

 14. 14
    Pia pravi:

  Obljubljena dežela evrov ni prinesla tega, kar je obetala in obljubljala… :mrgreen:

 15. 15
    jakob pravi:

  če se ne motim je lovenija na zadnjem mestu po rasti inflaciji (kar pomeni, da jo ima največ) v evrskem območju. :(

 16. 16
  bamboo
    bamboo pravi:

  civka: ja pa se res je…nekateri se nic ne pritozujejo nad tem, koliko dobijo, nekateri pa so se kako glasni…in ministri bodo imeli se 180eur vec?!?

  Nikolina: ja mogoce res ja, tudi takega razvoja, kot je sedaj najverjetneje nebi bilo

  zdravje: ja kdo ve ja?!?

  vlatka: aja?

  kamper: ja dalec v daljave

  Pia: mhm ;)

  jakob: ja prav imas ja

 17. 17
  fittipaldi
    fittipaldi pravi:

  Še vedno je tu možnost tujine … pa je zaenkrat še (pre)velik tabu.

 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !