Za mene, za tebe, za vse!

Danes nergam. Zakaj? Ja zato. Vam povem razlog? No pa pricnimo, ker upam, da se ne bo tole zavleklo v kaknso jaro kaco, ki nima ne konca in ne kraja. Skratka, tako to je…

K zdravniku hodim redko. Zelo redko. Se takrat, ko grem, si rezerviram celo dopoldne ali popoldne, da presedim v cakalnici. Cez pishicno pripravo pac ne gre, saj stagnirati na nekem mestu doloceno stevilo ur, se mi zdi pac brez pomena, glede na to, da potem opravim z zdravnikom v cca. 1 minuti oziromna v najvec 15 minutah(to je ze skrajnost). Kaj me potem tako zelo moti? Motijo me tisti, ki hodijo k zdravniku le in samo zato, da se pac pokazejo pri svoje zdravniku, da malcek poklepetajo s svojimi sosedi, prijatelji, bogsigavedi kom. Skratka, njihov namen obiska ni to, da bi bili bolni, poskodovani ali kaj temu podobnega, ne oni pridejo le zato, da mogoce se kaksno vrecko pomolijo svojemu zdravniku, da je prej na vrsti. Ne recem, seveda je potrebnen kaksen dodatni pregled, mogoce samo pregled stanja v katerem pacient trenutno je, samo za le-te bi lahko rekla, da so osamljeni primerki. Najvec je tistih, saj veste katerih. In kaksna je psoledica? Seveda da dolge cakalne vrste, ki se nikakor ne manjsajo, ampak so kvecjemu vedno daljse. In veste kaj? Sedaj so se v nasem zdravstvenem domu hoteli ocitno “modernizirati” in vpeljati dejansko narocanja pacientov, za katerega, se mimogrede trudijo ze kar nekaj casa, vendar glej ga zlomka, nikoli jim to ne uspe. Sem bila danes s sestro pri zdravniku, da bi ona dobila samo potrdilo, pa ji je zdravnica odgovorila, da se mora narociti. Ja narociti ja. Za en list papirja. In saj ne recem, naj narocajo, vendar naj se potem teh terminov tudi drzijo oziroma naj naprej ne spuscajo (ne)pacientov, ce le-ti niso na vrsti. Nujni primeri ter seveda otroci imajo prednost, vendar lepo vas prosim, lepo po vrsti, kajne? Saj bo za vse “dosti” ali kako ze? In razne vrecke z bonbonierami in peninami in ne vem s cim se pa ja ne bodo imele prednosti pred dejanskimi pacienti?

tablete.jpg

Vir

In da ne govorim o teh cakalnih vrstah. Nenujni primeri od minimuma 7 dni, potem so razni specialisti tja do enega meseca ali se vec, nato se razni rentgeni tja do 2 mesecev(pa ne me vleci za nos, kak dan gor ali dol se pri tem ne pozna), kje so potem se operacije. No res je pa, da se da vse samoplacnisko opraviti. Ja za kaj za vraga pa potem placujejo nasi starsi(soloobvezni, dijaki, studentje…) zavarovanje oziroma osebe same? Zakaj? Zato, da placujejo za usluge zdravnikov ali le zato, ker so ob placilu, le-ti takoj na voljo(ne, ne pljuvam po zdravnikih, ne tega tako jemati). In ne, nisem jezna, samo sprasujem se, kam pluje danasnje zdravstvo? V prihodnost zagotovo ne, ker se bo slej ko prej tak sistem sesul, ker…

Imate veze pri zdravnikih, medicinskih sestrah? Ne? No, potem pa le se pocakajte trenutek ali dva(mogoce tri). Ce pa le te veze obstajajo, pa jih le izkoristite(ja no ja, ali pa tudi ne). Saj bo za vse dosti, kajne? In potem, ce ze imas zveze, moras le-tej osebi prinesti tudi kaksno bonboniero? In? Je potem to tudi zacaran krog kajne iz katerega prides ven le tako, da mirno pocakas na dan, ko bos na vrsti.

terometer.jpg

Vir

In torej, ce jutri zbolim, naj poklicem osebnega zdravnika, da se narocim? In potem bom na vrsti cez kak teden ali dva? Ko bom verjetno ze slej ko prej se sama pozdravila. Pa veste, da nerada delam “guzvo” v ordinaciji zaradi prehlada? Se rajsi sama pozdravim. Zato, da mogoce odstopim mesto drugemu, ki bolj potrebuje pomoc.

In neka zdravnica mi je dejala, naj sporocim zavarovalnici v kaksni situaciji sem, oziroma v kaksni situaciji je zdravstvo. Ja pa ja menda ne nosijo vsi soncnih ocal v temi in megli, da ne vidijo stvari takih, kot dejansko so?

list.jpg

Vir

 In mogoce trenutno izgleda, da sem resnicno razburjena in mogoce bo kdo mislil, da pretiravam, vendar mar nisem nanizala le in samo dejstev, takih resnicnih? In kako se odzovejo tisti, ki cakajo na prepotrebne operacije? Kaj pa, ce se med cakanjem zgodi neljuba zadeva in preminejo? In kje je potem odgovornost? In kje je potem socialni cut za njihove svojce? In zakaj se to dogaja? Nisem v zdravstvu, zato odgovora na to vprasanje nebi vedela, vendar gledam iz oci “obcasnega” pacienta. In jaz spostujem delo zdravnikov, medicinskih sester in vsega drugega zdravstvenega osebja, saj je marsikdaj naporno, stresno, vendar se tudi oni vcasih obracajo po…no ja, se ne obracajo… In ne, ne “sinfam” teh ljudi, vendar so vcasih malcek…(sami dokoncajte poved).

In, nam bo s skupnimi mocmi uspelo kaj premakniti ali je to le utopicna misel marsikaterega cloveka?

 • Share/Bookmark
19.11.2007 18:00


37 odgovorov v “Narocite se prosim pri svojem zdravniku!”
 1. 1
  tanny
    tanny pravi:

  in ko si želiš izbrati svojega zdravnika te povsod zavrnejo, češ da jih ne sprejemajo več… kako zaboga naj pridem do osebnega zdravnika, ginekologa, ….

 2. 2
    majrim pravi:

  imaš prav,to so dejstva…toda premaknit to situacijo bo malo težje…četudi se združimo…dejstvo je,da so veze vedno obstajale in vedno bodo,ravno tako kuverte…je pa nekaj…kar se bolnic tiče, je res katastrofa- personala malo nič…ko sem junija rodila,kar nisem mogla verjeti,da je na celem oddelku ena sestra,ena babica in ginekolog po potrebi…zdej pa si misli,kako je,če so trije porodi ali več hkrati:(((…človek bi o tej temi lahko razpravljal v neskončnost – škoda je,ker ljudje ne poznajo bontona – marsikdaj bi bila vrsta krajša

 3. 3
  -=[blogar]=-
    -=[blogar]=- pravi:

  jaz čakam že mesec dni da pride moja zdravnica iz dopusta… za dežurne zdravnike pa moj problem ni “nujen”…

 4. 4
    stella12 pravi:

  prvo : da so otroci prej na vrsti se mi zdi ok, tebi se to ne zdi (verjetno) ker jih verjetno tud nimaš, ko jih boš imela boš tudi dojela zakaj so otroci prvi na vrsti tud če niso naročeni. Jaz sem prva na vrsti recimo ker ima otrok ( star 14 mescev) 39,9 vročine in verjetno ne bova čakali še 3 ure da pridema na vrsto, ker bi verjetno vročina in ta “bolezen” ki ustvarja vročino napredovala, se ti ne zdi?!
  drugo: ja imam veze pri otrokovem zdrvaniku (pediatru) in nisem nikoli prej na vrsti če ni nekaj nujenga zmerja počakam da pridem na vrsto.

  tretje:sama dobro veš če boš zbolela, da se ne boš naročevala pač pa da boš šla tja in enostavno počakala, tak da ne pisat nekaj kar ni res.

  tanny tebe pa noben zdravnik ne sme odklonit ker si kot občan opravičena do osebnega zdravnika v tisti občini kateri živiš.

  majrim oni že vedo zakaj ni več zdravstvenega osebja, če bi prišlo do tega da sta dva poroda bi verjetno še se našla kakšna babica v celi bolnišnici tak da…

 5. 5
  tanny
    tanny pravi:

  stella12, kar se tiče izbire ginekologa je to kar sem napisala popolnoma res, ne prideš zraven… v naši občini so 3 ginekologi in tudi eden te noče vzeti,.. sem šla v sosednjo občino ista pesem.. je ravno tako dejala da bi morala v svoji občini poskrbeti za to… kaj se naj tam kregam ker me nočejo vzeti.. ravno o tem govorim..da ni zdravnikov…

  kar je bamboo napisala glede otrok, si samo ponovila njene besede.. sigurno da prednost otrokom.. še enkrat preberi :)

 6. 6
    stella12 pravi:

  se opravičujem, res sem slabo prebrala moja napaka tak da še enkrat oprosti.

  tanny ni se ti treba kregat pri ginekologu ker te enostavno mora vzet.

 7. 7
    todi pravi:

  TISTI, KI HODI ZARADI ENEGA KLINČEVEGA PREHLADA K ZDRAVNIKU, BI GA BILO TREBA JAVNO BIČATI !!!

  P.S. – IN TAKIH NI MALO

 8. 8
  tanny
    tanny pravi:

  ni panike.. res bi rabila nekoga ki bi me spravil k ginekologu… ker to je samo bitka z mlinom na veter.
  Povsod je enak odgovor, tudi na to sem se že zgovarjala da me morajo vzeti, a brez uspeha. Žal

 9. 9
  tanny
    tanny pravi:

  todi, ali pa takih ki simulirajo bolniško… grrrrr

 10. 10
  bamboo
    bamboo pravi:

  tanny;ja tezko je, sploh pa danes…vsi so prevec zasedeni in kot mi je zdravnica dejala, da presegajo kapacitete oziroma glavarino…

  majrim; ja res je tezko, saj ne, da se pritozujem nad vsem, vendar neka olika pa bi resnicno morala biti

  blogar; ufff, to pa je ze nekaj casa in verjetno bo se nekaj casa trajalo…

  stella12; razumem situaicjo kako je z otroki in sem res napisala, da popolnoma razumem, da so vnaprej sprejeti, samo ne prenesem pa “vreckarjev”… in kot si dejala, da ce zbolim, da grem k zdravniku; ne grem, ker kot sem napisala, naj gre k doktorju tisti, ki resnicno potrebuje pomoc, prehlad, vrocino in te mimohodne zadeve ze sama pozdravim…

  tanny;ja to je dejansko absurd, ko ti recejo, da ne sprejemajo vec pacientk, ker jih imajo prevec

  stella; je vse ok :)

 11. 11
  wantyka
    wantyka pravi:

  jaz sm hodla brez potrebe h zdravniku (ok, zarad prehlada) kadar sm mela v šoli kontrolko, pa nisem znala:)

  sam ti časi so mimo:)

  in včasih ko komaj hodim, me kaj težko prepriča da bi šla tja…še posebej moja osebna zdravnica, ki vedno reče da je to viroza še predno ji poveš kaj je narobe (nazadnje sem imela 2 mesca skoraj otečeno koleno zaradi udarca-ja seveda!)

  kar hodim h zdravniku, ginekologu so edino tabletke,..na 3 mesece…pa še to pokličem prej!

  vrste pa niso samo zaradi teh obiskovalcev, ampak zaradi kurčevega sitema….no
  strinjam se s tabo:)

 12. 12
    demi pravi:

  Kolker poslušam fotra, zdravnika, je tako…naročajo paciente, poleg teh naročenih pa se jih usuje še enkrat toliko, ki pač pridejo pokazat, da imajo 37.1 “vročine”. In seveda ni pravilno nič, karkoli pač narediš. Vzel jih naj nebi, saj ni nujno, ni naročen itd…če ga vzame, se vsa raja pizdi nad čakalnimi vrstami, seveda pa on ne more vplivati na to. Če ga ne vzame, pa ta hipohonder napiše pritožbo, zahteva javna opravičila in ne vem kaj še vse. Kaj bi torej naredili vi?

  Premalo je zdravnikov, to je…

 13. 13
    ElaS pravi:

  Ja očitno je veliko v volji in posluhu od vodstva ZD do zdravnika.

  Pri našem pediatru že kar nekaj let deluje sistem naročanja. Z otrokom nisem nikoli čakala dlje kot 10 minut. Očitno zato, ker so nenaročeni vedno čakali. (urgetne primere ne omenjam) Osebni zdravnik je tudi uvedel naročanje. Malo manj uspešno, vendar še vedno ne čakam dlje kot 20 min. Glede na to, da sem pred časom celo dopoldne previsela v čakalnici – zelo velik uspeh.

 14. 14
  -=[blogar]=-
    -=[blogar]=- pravi:

  @bamboo ja, ampak veš kaj me najbolj jezi. sploh nisem bolan. gre za povsem banalno zadevo. namreč vedno moram stati v vrsti za recept za tablete, ki ga dobim tako ali tako vsak mesec in mi nočejo mimo vrste ali ob koncu dneva pustiti recept (s tem ne bi delal gužve v bolnici) in sedaj ko sem za te tablete plačal nekaj čez 1000€ moram čakati že več kot mesec (in bom če najmanj 3 tedne, da bom dobil njen podpis, da mi povrnejo te stroške. In nihče drug kot ta zdravnica mora dati podpis. Sedaj pa se kje naj dobim dve plači, ki sem ju moral založiti za tablete. Da ne govorim o tem kaj bo ko bom resno bolan :(

 15. 15
    stella12 pravi:

  saj jaz tud ne hodim zarad teh drobnarij kot so prehlad gripa itd. k zdravniku ker druga, kot že vem, kako se doma sama pozdravit mi itak ne bo povedal. Smo pa po domače povedano “butli” ker s tem da o tem razpravljamo itak ne bo bolje. “Gužve” bojo vedno dokler bojo imeli tak (ne)urejen sistem.

 16. 16
    stella12 pravi:

  aja pa še to. tanny stopi do občine in tam uredi zadevo, saj ti tud potrebuješ ginekologa tak kot vsaka ženska to ni hec. Ginekološke stvari so zelo pomembne. tako da fajn rihtaj;)

 17. 17
  tanny
    tanny pravi:

  stella12, hvala za nasvet. Bom videla kaj bom uredila. :)

 18. 18
    ojoj pravi:

  ljudje ljuvajo po zdravnikih in njihovih plačah, potem jih pa ti “prasci” še “zaj*bavajo” z čakalnimi vrstami…
  rešitev je simpl: večje plače-> večja konkurenca na trgu dela-> manjše čakalne vrste…oboje, zdravniki z čim manjšimi plačami (spljoh bognedaj zasebniki, ker smo mi pošteni komunisti) in čimkrajše čakalne dobe, pa ne gre skupaj…

 19. 19
  saily
    saily pravi:

  @tanny: do novga dohtarja lahko prideš samo še z vezami in nič drgač… dobri so namreč že vsi zasedeni

  @bamboo: mjah tko je.. na žalost morš gledat tko, da je tudi zdravnik človek in da če bi bla ti zdravnica in bi se ti tvoja soseda pršla mal pokazat je ne bi nagnala ven pa rekla stara spokej se dam, k vem da ti nč ni, ampak morš bit prijazna, tko kot do ostalih pa nč ne morš za to, ker tko pač je… na žalost

  vrste so vedno dolge in vedno bojo.. tud če prideš uro prej, preden si naročen nisi skoraj nič profitiral… tko da jest se jih izogibam, kolkr se da.. v glavnem se da prehlade in te stvari pregnat doma… so pa ljudje, ki so totalni hipohondri in morjo it do dohtarja že samo če kihajo… k bo pa enkrat res nekej hudga, jih pa noben ne bo resno jemal

  kar se tiče pa samoplačevanja ja je pa tko… pokaži denar pa si v minuti na vrsti ja… drgač pa tolk za ilustracijo.. kolegica je mogla it na odščip tkiva, ker je bil bris zaskrbljujoč in ker šparajo v zdravstvu na vseh koncih so ji rekl, da ji ne bodo dal narkoze, ker pač bo že prensela, ker bo hitro mim… tko da se bojim, da mogoče ni več daleč dan, ko nam bodo večino stvari delal na živo, al se bomo pa pač prisiljeni izprsit z denarjem in it privat pa bomo takoj popedenani

  fajn poštimej pr zdravniku ;)

 20. 20
    mustang pravi:

  Če bi ljudje mal bolj zdravo živel, skor ne bi rabl dohtarjev…. ne krivit drugih za svoj način žulejna.

 21. 21
    stella12 pravi:

  mustang :dan danes “zdravo” ne moreš živet, tud če hočeš. premisli o tem kar si rekel

 22. 22
    mustang pravi:

  Stella, o tvojem komentarju lahko premišljam 1 sec al pa 2 dni. Rezultat bo isti. Kr neki…

 23. 23
    stella12 pravi:

  mustang narobe si razumel jaz ti govorim da razmisli o tem kar ti govoriš ;)

 24. 24
    mustang pravi:

  Sej razumem Slovensko, brez skrbi. LP!

 25. 25
    Chiara pravi:

  Veliko je odvisno tudi od zdravnika, koliko se potrudi narediti red ali koliko čuti potrebo po kompliciranju. Ko sem imela osebno zdravnico v ZD, sem za napotnico čakala tudi več kot dve uri (ker oni se pač niso ukvarjali z naročanjem) in jo potem skoraj s solzami v očeh prepričevala, da jo res rabim (in ja, rabila sem jo, sicer se niti ne bi spravljala v to mučno situacijo)! Na srečo me je prijatelj “spravil” v koncesijsko ambulanto, kjer naročajo (čeprav se vseeno zgodi, da se čaka npr. pol ure, pa še vedno je to 25% časa glede na moje izkušnje) in za enostavne napotnice (na primer okulist) ne komplicirajo. Ampak da ne bo kdo rekel, da kritiziram ZD na splošno… npr. od mame zdravnica je carka! Ni torej problem v ustanovi, ampak v tem, kako se s situacijami soočajo ljudje.

 26. 26
    mustang pravi:

  @osStella: OK, dejmo še mal napisat pol kej, ka vidm, da rabš mal več pojasila. Npr., jest sm bil pr dohtarju 1x u zadnjih 15 letih. Pa še to zato, ker sem se z neprilagojenim Pit Bullom srečal na prebliz. Mogoče sem danes priviligiran s tem, ne vem. Mislim ,da ne. Ker lahko tut sam neham gibat, začnem kadit, pit kavo in alko, lahko jem meso, cukr in belo moko in ostalo konzervirano/pripravljeno hrano. Pa ne. Ker bom tudi jaz potem lahko hodu h dohtarju skoz. Perfekcije ne iščem, vam pa, da se z načinom žulejna marsikaj popravi…..

 27. 27
    ford pravi:

  Pri otroškem zdravniku….mnogi ga obiskujejo pri malem prehladu zato, da bi “prešpricali” šolo..kontrolko, spraševanje,ITD..
  Odrasli pa zelo drugače sprejemamop službo in bolezen. Ja pri telesni temperaturi 37,6 je lahko delati v pisarni, biti blagajničarka, natakarica, portir,… čisto drugače je če moraš delati v železarni, steklarni, ali pa zatekočim trakom, kjer moraš obdelati 2 proizvoda na sekundo,…. rabiš bolniško. In šef ti je ne bo dal na lepe oči.

 28. 28
    Ninc pravi:

  Moje izkušnje z zdravniki so hudičevo dobre in hudičevo slabe – odvisno od dohtarja! Koliko se on potrudi za paciente. Sistem je bil vedno po mojem vedno u k…,kot smrklja sem zaradi ignoriranja nadute stare vešče od dohtarce skoraj umrla.
  Moj sin je potreboval operacijo kile, prišla sva ob 7h zjutraj (tešč, od prejšnjega večera) in so ga pustil čakat to pol treh, ko so prišli povedat, da operacije ne bo in sva šla domov. (Vmes me je še sestra napizdila “A mislite, da je vaš edini?” ko sem jo kar se da prijazno vprašala, če ve, kdaj bo). Čez en teden sva spet prišla in tokrat čakala “samo” do pol dveh in so ga vzeli. So pa prišli povedat fantku, ki je tudi čakal, da ne bo operiran in je lahko šel – že ob 10 zjutraj. Kakor se jim zlušta… Ne vem, če bi jim dala višje plače…

 29. 29
    ivan pravi:

  za gužve so krivi dohtarji, sistem, babice in dedki!

 30. 30
    roti pravi:

  Sama še nisem veliko pri zdravnikih, zadnje čase pa se mi zdi, da so (vsaj pri nas) nekoliko bolj prijazni in da stvari tečejo bolj gladko. K zdravniku ne hodim za vsako najmanjšo težavo, prej se zgodi, da je že zelo hudo in predolgo odlašam. In potem me moja zdravnica (upravičeno) temeljito skrega. Čakanje pa je že nekaj let nazaj odpravila. Sta imeli s sestro nekaj težev, pa sta bili vztrajni in sta nas disciplinirali. In tako je tudi prav. Red mora biti.

 31. 31
  senorita
    senorita pravi:

  Se mi zdi, da je res prej utopična misel, da bomo karkoli premaknili kot pa, da se bo to dejansko zgodilo. Kot je napisal nekdo zgoraj, je verjetno res težko biti zdravnik, ali sprejeti tistega, ki ni naročen ali ga zavrniti? Ampak dejansko je vse v ljudeh, če vsi tisti, ki se pridejo pokazat, ker imajo 37,1 vročine ne bi prišli, bi bile vrste verjetno krajše. Tudi meni na misel ne pride, da grem zaradi prehlada k zdravniku, na koncu namreč ponavadi lahko ‘fašeš’ še kaj hujšega med vsemi tistimi bolnimi ljudmi. Ne, vem, zdi se mi, da bi o teh stvareh lahko razpravljali še in še, pa ne bomo prišli do konca.

 32. 32
  wantyka
    wantyka pravi:

  evo dans pa sem mela dobro izkušnjo….ker sem pač hotla zamenjat osebnega zdravnika (ker se mi ne da hodit domov za vsako napotnico al karkoli)….sem šla v ZD tu v MB in so mi takoj vse lepo povedli in sem vse skupaj uredila v 10ih minutah…..sedaj bom šla samo še enkrat nekaj podpisat in vse bo super:) jupeee:)

 33. 33
    Aischa pravi:

  Zdrava sem – zdrava sem – zdrava sem – zdrava sem :)

 34. 34
    zdravje pravi:

  O, jaz sem tudi te sreče, da jih redko vidim – zdravnike namreč ;-)
  Aischa, jaz sem tudi :-)

 35. 35
  drmagnum
    drmagnum pravi:

  Ja dobro bi bilo poznat kakšno sestro. Potem je vse lažje.

 36. 36
  kamper
    kamper pravi:

  Potrpljenje je božja mast,gorje tistemu ki se z njo maže :smile:

 37. 37
  vlatka
    vlatka pravi:

  Danes sem eni ženski rekla, smo se srečali pri zdravniku, ker sem tja peljala mamo, da je najbolje biti zdrav :D :D :D

 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !