Za mene, za tebe, za vse!

So knjige res zaklad modrosti? Modrost najti v knjigi je nasa sposobnost videti in obcutiti tisto kar nam vsebina podaja, pa naj si bo to v obliki slik ali pa golega besedila. Kje je koncna meja, ki nam jo knjiga zacrta?

Vsak izmed nas jih prebira. Knjige. Koliko jih je ze prebranih, odkar ste zaceli spoznavati crke? Koliko slikanic in kasneje drugih knjig ste prelistali? Kako so se nasi cuti odzivali na prebrano? So bile roke potne ali smo pozirali vsebino z vsako naslednjo stranjo? Mogoce konstantno prebirate eno knjigo. Venomer isto, a znova in znova prebrano z drugacnim pogledom, z drugacnim zakljuckom. Mogoce jo preberete vsak mesec ali pa vsako leto in veckrat, ko jo preberete, vec zakljuckov naredite.

books.jpg

Alkimista in Malega princa poznate vsi. Kajne? Ce ga se ne poznate, vam toplo priporocam, da ga preberete. Vsebine ne razkrivam, povem le, da naucita marsikaj, mogoce je potrebno kak sestavek prebrati med vrsticami. Mogoce bo kaj ostalo zakrito, ob naslednjem branju pa boste odkrili kaj novega.

  Knjige rada prebiram. Taksne in drugacne. V najstniskih letih nismo “smeli” mimo 5 prijateljev in kratkohlacnikov ter ostalih nadobudnih knjig, ki so nam dvigale nivo energije v telesu, odpirale svet domisljije ter zgeckale nase glave ob misli kako bi lahko to s sosedovimi otroki speljali(verjetno ste kdaj razmisljali, da bi postavili hiso na drevesu, pa vam to nikakor ni in ni uspelo.) Sedaj je pretezno na repertoarju studijska literatura, poletja pa prezivim ob dobri knjigi ter skodelici caja. Zleknem se na lezalnik in zacnem. Prebiram in listam in prebiram in… mogoce imam cudno navado, ampak vseeno. Ce se mi knjiga tja do cetrtine ne zdi zanimiva, bodisi ne dovolj napeta ali pa, da je videti, da je le in samo filozofiranje in razglabljanje tja v tri dni o dolocenem dogodku ali pa bodisi o tem, da je bila jesen, ki je nakazovala to in ono, ce se vsebina le o tem razprostira tja cez 200 strani, potem knjigo odlozim. Jo ne berem vec. Rajsi posezem po drugi.

Knjige nas naucijo marsikaj. Ni knjige, iz katere nebi izluscili bistva, ce ne drugega vsaj to, da je ne boste prebrali nikoli vec. Knjige niso za to to, kar so, ampak so zato, da nam razsirjajo obzorje, sirijo nam znanje in misljenje.

Kaj je pravzaprav knjiga? Le gora papirja ter natiskane crke?

 Ne, vsaka knjiga ima in da pecat vsakomur.

031505_divinity_library_57.jpg

 • Share/Bookmark
13.08.2007 14:37


16 odgovorov v “Knjige, neme uciteljice”
 1. 1
  M.&?
    M.&? pravi:

  “Knjiga, ki ni vredna, da bi jo dvakrat prebral, tudi ni vredna, da bi jo enkrat.” Mogoče kdo ve, čigava je ta misel?
  Trenutno berem tri knjige hkrati. Moja čudna navada. Pač vzamem tisto, v kateri najdem trenutno stanje :)

 2. 2
  bamboo
    bamboo pravi:

  M&G: nebi vedla kdo je to “izrekel”. tri knjige? ja imam tudi sama kdaj pa kdaj taksno navado ;)

 3. 3
  snow
    snow pravi:

  knjige-ljubim jih

 4. 4
    Mario pravi:

  Knjiga, ki ni vredna, da bi jo dvakrat prebral tudi ni vredna, da bi jo enkrat ocenil ;-)

 5. 5
  saily
    saily pravi:

  ufff dle pridno prebiram knjige za stohastiko ;) zelo poučno, zelo poučno :D

 6. 6
    Pingo pravi:

  Jaz sem pa zelo zahteven kar se knjig tiče. Prvo kot prvo mora obvezno biti v angleščini (slovenske besede se mi zmerom zatikajo :\), knjiga mora biti obširna ter tematika nepovezana s fantazijo (ala HP, LoTR, ipd.). Trenutno pa berem Quentins od Maeve Binchy. ;)

 7. 7
  bamboo
    bamboo pravi:

  snow: in katera je trenutno na “sporedu”?

 8. 8
  bamboo
    bamboo pravi:

  Mario: ;)

 9. 9
  bamboo
    bamboo pravi:

  saily: ja zelo poucna knjiga, tud za NiT ni slaba ;)

 10. 10
  bamboo
    bamboo pravi:

  Pingo: ja kaksna beseda res kdaj pa kdaj ponagaja ;) sicer pa, fajn, da beres tujo literaturo, si vsaj se znanje anglescine poglabljas :)

 11. 11
  snow
    snow pravi:

  Poletna bliskavica od Tamare McKinley,nato pa Dantejev klub-Matthew Pearl

 12. 12
  bamboo
    bamboo pravi:

  snow: in je ok? priporocas?

 13. 13
  snow
    snow pravi:

  ja,Poletna bliskavica je tako poletno čtivo,ljubezen in……,pri Dantejevem klubu moraš pa biti bolj zbran pri branju,priporočam obe,najbolj ti pa priporočam knjigo Moje skrivnosti,za režat,sam sem pozabila kdo jo je napisal

 14. 14
  bamboo
    bamboo pravi:

  snow: no cas je, da odrinem proti knjiznici ;)

 15. 15
  vlatka
    vlatka pravi:

  Ja, res je. So naše prijateljice.

 16. 16
  bamboo
    bamboo pravi:

  vlatka: tudi ti kaj prebiras?

 

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !